PijnwijzerOnline

Contact | Sitemap | » Bayer Global

Welke pijnstiller kies je?

Welke pijnstiller kies je?

Maar liefst 85% van de Nederlanders gebruikt regelmatig een pijnstiller tegen bijvoorbeeld hoofdpijn, rugpijn, kiespijn of menstruatiepijn. Vaak zijn dit pijnstillers die je zelf, zonder doktersrecept, kunt kopen bij apotheek, drogist of supermarkt. Dit zijn ‘vrij verkrijgbare pijnstillers’. Soms schrijft de huisarts een bepaald middel voor. Je krijgt dan een recept, waarmee je bij de apotheek het geneesmiddel kunt ophalen.

Vrij verkrijgbare pijnstillers

Vrij verkrijgbare pijnstillers, die je zonder doktersrecept kunt kopen, kunnen verschillende werkzame stoffen als basis hebben. Aan de hand van die werkzame stoffen zijn pijnstillers onder te verdelen in twee groepen: paracetamol en NSAID’s.

Paracetamol

Dit is de meest gebruikte werkzame stof tegen lichte en matige pijn. Paracetamol werkt niet alleen pijnstillend, maar ook koortsverlagend. Het wordt daarom veel gebruikt bij pijn en koorts bij griep en verkoudheid. Paracetamol geeft weinig maag- of darmbezwaren. In een lage dosering is het ook geschikt voor kinderen, al vanaf 3 maanden.

NSAID’s

NSAID is de Engelse afkorting voor ‘non steroidal anti inflammatory drugs’. In het Nederlands betekent dit ‘niet-steroïdaal ontstekingsremmend geneesmiddel’. De werkzame stoffen in deze groep pijnstillers hebben niet alleen een krachtiger pijnstillend effect en werken koortsverlagend, maar ze werken ook ontstekingsremmend. Je leest hier wat NSAID's in het lichaam doen.

NSAID’s zijn dus geschikt in geval van ontstekingen. Bijvoorbeeld bij een steriele ontsteking. Dit is een ontsteking zonder infectie met bacteriën of virussen. Hiervan kun je last krijgen door (mechanische) overbelasting. Een voorbeeld is RSI door overmatig computergebruik of een tennisarm door het tennissen. Maar deze pijnstillers zijn ook geschikt bij bacteriële infecties, zoals een wortelkanaal- of kaakholteontsteking.

Binnen de groep NSAID’s vallen verschillende werkzame stoffen zoals naproxen en ibuprofen.

Bij langer aanhoudende pijnen als rugpijn, gewrichtspijn en menstruatiepijn ligt het voor de hand om Naproxen te gebruiken.Bij Naproxen duurt het iets langer voordat de werking intreedt. Maar het middel blijft wel langer werkzaam dan de andere vrij verkrijgbare pijnstillers. Bij stevige, kortdurende pijnen of bij pijnen als gevolg van een ontsteking wordt eerder Ibuprofen gebruikt.

Acetylsalicylzuur

Het aller-oudste pijnstillende middel is acetylsalicylzuur, beter bekend onder de merknaam Aspirine. Het heeft een pijnstillend en ontstekingsremmend effect. Daarnaast heeft acetylsalicylzuur een effect op de bloedplaatjes, waardoor deze niet samen kunnen klonteren. Dat is gunstig voor hart en bloedvaten. Maar deze eigenschap maakt acetylsalicylzuur wel minder geschikt voor pijnstilling na een operatie, na een behandeling door de tandarts (zoals een kies trekken) of bij menstruatiepijn, omdat je dan meer kans hebt op bloedverlies.

Voor specifieke klachten

Je weet nu welke werkzame stoffen er zijn. Maar welke is nu geschikt voor jou? Maak je keuze aan de hand van de intensiteit van de pijn, de duur van de pijn en de plek waar je pijn hebt. En natuurlijk heb je ook zo je eigen voorkeuren. Misschien heb je moeite met het doorslikken van tabletten en neem je liever een bruistablet.

Een handig hulpmiddel om een pijnstiller te kiezen vind je hier . Zo kom je er snel achter welke pijnstiller voor jouw pijn het meest geschikt is.