PijnwijzerOnline

Contact | Sitemap | » Bayer Global

Hoe gebruik je pijnstillers verantwoord?

Hoe gebruik je pijnstillers verantwoord?

Als je pijn hebt, hoef je niet altijd naar de dokter om een recept voor een pijnstiller te vragen. Je kunt zelf je keuze maken bij de apotheek, drogist of supermarkt. Handig!

Jaarlijks gaan er tientallen miljoenen verpakkingen pijnstillers over de toonbank. Dat lijkt misschien veel, maar in het algemeen gaan Nederlanders juist heel zorgvuldig om met pijnstillers. Zo slikken Nederlanders in vergelijking met andere Europese landen het minste aantal pijnstillers per hoofd van de bevolking. Ook lezen we de bijsluiter, houden ons aan de aangegeven dosering en gaan als de pijn aanhoudt gewoon naar de dokter. Precies zoals het hoort.

Het belang van veilig gebruik

Dat verantwoord gebruik is maar goed ook. Want pijnstillers blijven geneesmiddelen. En zoals bij alle geneesmiddelen, kunnen bij alle pijnstillers bij langer gebruik bijwerkingen optreden. Dat verschilt van persoon tot persoon, maar ook per werkzame stof. Daarom is het belangrijk dat je goed weet welke bijwerkingen mogelijk kunnen optreden. En ook dat je weet wat voor jou (of je kind) de beste dosering is. Lees daarom altijd goed wat er op de verpakking en in de bijsluiter staat.

De rol van de overheid

Een geneesmiddel komt natuurlijk niet zomaar op de markt. Men moet zeker weten dat het veilig en effectief is. Elk medicijn wordt daarom gekeurd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

De fabrikant maakt een uitgebreid dossier over het geneesmiddel. Daarin staat precies wat het middel is, hoe het productieproces verloopt en hoe zij de kwaliteit handhaaft. Daarbij gaat extra zorg uit naar het samenstellen van de bijsluiter en de verpakkingstekst , zodat alles voor de consument helder en duidelijk is.

Het CBG beoordeelt het dossier. Het dossier wordt goedgekeurd als veilig en verantwoord gebruik door de consument, zonder tussenkomst van een arts, gewaarborgd is. Na goedkeuring krijgt het dossier een nummer toegekend, het RVG nummer.

Het CBG bepaalt ook op welke plaats het geneesmiddel verkocht mag worden. Er zijn drie mogelijkheden, aangegeven door een code:

  1. AV = Algemene Verkoop
    Het product mag in apotheek en bij drogist, maar ook in de supermarkt en bij tankstations verkocht worden. Producten op basis van paracetamol, zoals Finimal, hebben een AV-status.
  2. UAD = Uitsluitend verkrijgbaar bij Apotheek en Drogist
    Hieronder vallen de meeste NSAID's.
  3. UA = Uitsluitend verkrijgbaar bij de Apotheek
    Je kunt bij de Apotheek vrij verkrijgbare pijnstillers krijgen maar ook pijnstillers op recept.

Tips voor een veilig gebruik van pijnstillers

Het verantwoord omgaan met pijnstillers heb je zelf in de hand. De overheid en de fabrikant doen er alles aan om verantwoord gebruik te stimuleren. Maar jij bent degene die de bijsluiter zorgvuldig moet lezen en de aanwijzingen daarin moet opvolgen.

Dus wat doe je als je ergens pijn hebt? Het kan dat je een pijnstiller neemt. Maar houd nog even je hoofd erbij. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop je een pijnstiller inneemt. Veel pijnstillers kun je het beste innemen met een groot glas water. Door het vocht wordt de werkzame stof snel opgenomen. Als je kiest voor een pijnstiller uit de NSAID groep, kun je die beter tijdens of direct na het eten innemen.