PijnwijzerOnline

Contact | Sitemap | » Bayer Global

Kies de juiste pijnstiller:

Kies de juiste pijnstiller:

Persoonlijk tips: 
Er zijn veel verschillende pijnstillers. Hoe bepaal je welke pijnstiller voor jou geschikt is? Doorloop de 5 stappen!

Stap 1: Waar heb je pijn?

Als je pijn hebt, is het wel zo prettig als de pijnlijke plek ook gericht wordt aangepakt. Dat kan met pijnstillers die speciaal ontwikkeld zijn voor bepaalde klachten.

Voor menstruatiepijn is er bijvoorbeeld Aleve Feminax. Bij griep en verkoudheid brengt een pijnstiller met toegevoegde vitamine C, bijvoorbeeld Finimal Zest, verlichting. Speciaal tegen stevige hoofdpijn is er Sarixell. Heb je last van rugpijn, spierpijn of gewrichtspijn, dan is nieuwe Aleve Select 275 een goede keuze.

Stap 2: Hoe oud ben je?

Welke pijnstiller je kiest is mede afhankelijk van je leeftijd:

Kinderen hebben altijd een lagere dosering nodig, omdat hun lever nog niet helemaal volgroeit is. Acetylsalicylzuur (aspirine) is niet geschikt voor kinderen.
Er zijn speciale kinderpijnstillers op basis van paracetamol op de markt, zoals Sinaspril. Sinaspril is al geschikt voor kinderen vanaf 3 maanden.

Voor iedereen die ouder is dan 65 is het belangrijk om voorzichtig te zijn met medicatie. De mogelijkheid bestaat namelijk dat de lever- of nierfunctie niet helemaal optimaal werkt en dit de afbraak van het middel vertraagd. Daarnaast zal het vaker voorkomen dat je ook andere (voorgeschreven) medicijnen gebruikt. Let dan goed op want verschillende medicijnen kunnen elkaars werking beïnvloeden.

Stap 3: Wat vind je prettig in het gebruik?

Er bestaan verschillende vormen van pijnstillers. Het tabletje staat nog altijd met stip op 1. Maar er is meer op de markt en dat is fijn voor wie moeite heeft met het doorslikken van tabletten. Er zijn bijvoorbeeld ook bruistabletten, liquid caps, zetpillen, kauwtabletjes en siroop.

Kies de vorm die bij je past. Heb je bijvoorbeeld moeite met slikken van een tablet, neem dan een bruistablet. Voor baby’s en jonge kinderen kan een zetpil effectief zijn. Iets oudere kinderen zijn gebaat bij de siroop, dat bijvoorbeeld door wat sap gemengd kan worden.

Stap 4: Zelf je pijnstiller kiezen?

Of je zelf een pijnstiller kiest of met je klacht naar de arts gaat, hangt af van veel verschillende factoren. Zo is de intensiteit bijvoorbeeld belangrijk. Ook de soort pijn is wellicht van invloed op je keuze.

Heb je acute pijn? Dan kun je een pijnstiller gebruiken die je zelf in de winkel koopt. Deze middelen helpen je de pijn te verlichten en zijn verantwoord in gebruik. Volg wel altijd de aanwijzingen op de verpakking en in de bijsluiter.

Houdt de pijn langer dan 10 dagen aan of verdwijnt de pijn niet met een gewone pijnstiller? Dan is het verstandig naar de huisarts te gaan. Je arts zal je klachten onderzoeken en je onder andere adviseren welke pijnstiller je het beste voor jouw klacht kunt nemen. Eventueel schrijft hij een hogere dosering voor.

Stap 5: Gebruik je nog andere medicijnen?

Misschien gebruik je nog andere medicijnen. Ga dan altijd na of de medicijnen en de pijnstillers elkaars werking beinvloeden. Overleg altijd even met je arts of apotheker als je medicijnen gaat combineren. Daarnaast kun je allergisch of overgevoelig zijn voor bepaalde stoffen die in een pijnstiller verwerkt zijn.

Klik hier om de pijnstiller te kiezen die bij jou past. Snel een advies op maat!