PijnwijzerOnline

Contact | Sitemap | » Bayer Global

Hoe werken pijnstillers?

Hoe werken pijnstillers?

Pijn is een signaal. Hoe vervelend die pijn ook is, het is goed dat dit signaal er is. Het waarschuwt je immers dat er iets in het lichaam niet goed functioneert. Een pijnstiller kan de oorzaak van de pijn niet wegnemen. Maar een pijnstiller kan wel het pijnsignaal ‘verstoren’, zodat je de pijn minder of niet meer voelt. Hoe werkt dit nu precies?

Hoe werkt pijn?

Als er iets misgaat in het lichaam waardoor weefsel beschadigt, worden op de beschadigde plek prostaglandinen aangemaakt. Deze prostaglandinen prikkelen de nociceptoren: de uiteindes van zenuwen in je huid, spieren en gewrichten.

Voor de nociceptoren is dit een signaal dat er wat aan de hand is in het lichaam. De nociceptoren sturen een prikkel via de zenuwbaan naar de hersenen. Je bewustzijn vertaalt het signaal in pijn. Zo kom je er zelf achter dat er iets aan de hand is.

Hoe werken pijnstillers?

Pijnstillers bestaan uit verschillende werkzame stoffen, en elk van die stoffen bestrijdt de pijn op een andere manier:

NSAID's

De NSAID’s remmen de aanmaak van het hormoon prostaglandine af. Daardoor zullen de nociceptoren minder reageren. Ook het centraal zenuwstelsel wordt dan niet gewaarschuwd, zodat de pijnsignalen niet in het bewustzijn aankomen. Als er sprake is van een ontsteking kan een NSAID helpen bij het remmen van de ontsteking.

Paracetamol

Wonderlijk genoeg is het werkingsmechanisme van paracetamol niet helemaal bekend. Wel heeft onderzoek uitgewezen dat paracetamol, bij verantwoord gebruik, weinig bezwaren kent. Paracetamol heeft geen ontstekingsremmende eigenschappen, maar werkt wel koortsverlagend.