PijnwijzerOnline

Contact | Sitemap | » Bayer Global

Veelgestelde vragen

Hier vind je een aantal veelgestelde vragen, met de antwoorden, over vrij verkrijgbare pijnstillers. Klik op de vraag om het antwoord te lezen. Als uw vraag er niet tussenstaat, dan kunt u zelf een vraag stellen.Mogen tabletten ook worden doorgesneden?

In de bijsluiter van sommige pijnstillers wordt er uitdrukkelijk vermeld dat de tabletten niet mogen worden doorgesneden. Als u hierover niets in de bijsluiter leest, kunnen de tabletten wel gewoon in stukjes gesneden worden. Sommige tabletten hebben zelfs een breukstreep waarmee je de tablet makkelijker kan breken voor een lagere dosering.

De houdbaarheidsdatum van mijn pijnstiller is overschreden. Wat moet ik doen?

Controleer regelmatig de geneesmiddelen in je medicijnkastje op de uiterste houdbaarheidsdatum. Als deze is overschreden, mag je de geneesmiddelen namelijk niet meer gebruiken omdat de werking niet meer gegarandeerd kan worden. Je kunt geneesmiddelen, die over de datum zijn, inleveren bij de apotheek.

Ik ga op vakantie. Welke pijnstiller kan ik het beste meenemen?

Neem je vertrouwde pijnstiller mee op vakantie. Niet alle merken zijn overal ter wereld verkrijgbaar. Gebruik je nooit pijnstillers, maar wil je voor de zekerheid iets meenemen op vakantie? Dan is een pijnstiller als Finimal geschikt. Finimal geeft effectief verlichting bij verscheidene mildere pijntjes zoals hoofdpijn, spierpijn, menstruatiepijn en koorts en pijn bij griep en verkoudheid.

Mag ik een bruistablet ook in een glas frisdrank met prik oplossen?

Je kunt een bruistablet ook oplossen in een glas prik. Houd er wel rekening mee dat dit een extra bruisend effect geeft, waardoor de vloeistof over de rand van het glas kan spoelen.

Mijn kindje is ziek. Welke pijnstiller kan ik het beste geven?

Voor kinderen zijn er diverse pijnstillers verkrijgbaar. Zo kun je kiezen uit tabletjes, zetpillen of stroop. Sinaspril is een speciale kinderpijnstiller die verkrijgbaar is als kauwtabletjes of als stroop. Sinaspril is geschikt voor kindjes vanaf 3 maanden. Bij gebruik van pijnstillers bij kinderen jonger dan drie maanden kunt u het beste overleggen met uw arts.

Mag ik na het nemen van een pijnstiller een glaasje bier te drinken?

Dat mag als je een pijnstiller als ibuprofen gebruikt, zoals Sarixell, maar wees voorzichtig en matig. Lees altijd zorgvuldig de bijsluiter voor gebruik. Neem geen acetylsalicylzuur in kort voor of kort na gebruik van alcohol. Bedenk dat én alcohol én acetylsalicylzuur je bloed verdunnen. Neem ook geen paracetamol. Dit kan leverschade veroorzaken.

Ik ben zwanger. Kan het kwaad om een pijnstiller te nemen?

Ja. Overleg altijd eerst met je arts als je zwanger bent of borstvoeding geeft en je een pijnstiller wilt innemen. Lees altijd zorgvuldig de bijsluiter.

Mag ik na het nemen van een pijnstiller autorijden?

Ja, de meeste pijnstillers hebben geen invloed op de rijvaardigheid. In enkele gevallen kan bij het gebruik van pijnstillers duizeligheid optreden. Als je dat merkt, kun je de auto beter even laten staan.

Kan ik een pijnstiller nemen voor het slapen gaan om een kater te voorkomen?

Pijnstillers kunnen een kater niet voorkomen. Wel kun je de volgende ochtend een pijnstiller nemen ter verlichting van de hoofdpijn, die met een kater gepaard gaat. Voldoende water drinken voor je gaat slapen kan wel helpen, omdat dit de hoeveelheid alcohol verdunt waardoor het sneller via de blaas afgevoerd wordt.

Ik heb pijnstillers gezien met coffeïne. Wat voegt dit toe?

Finimal is een voorbeeld van een pijnstiller die naast paracetamol coffeïne bevat. De coffeïne heeft een opwekkend effect.

Ik ben verkouden en heb hoofdpijn. Mag ik twee verschillende pijnstillers nemen op hetzelfde moment om mijn pijn te verlichten?

Het combineren van verschillende pijnstillers met ander een actief ingrediënt kan schadelijk voor je zijn. Raadpleeg altijd een arts als je verschillende geneesmiddelen naast elkaar wil gebruiken.