PijnwijzerOnline

Contact | Sitemap | » Bayer Global

Je hebt medicatieafhankelijke hoofdpijn

Je hebt medicatieafhankelijke hoofdpijn

Stel: je hebt heel regelmatig hoofdpijn. En die hoofdpijn is constant sluimerend op de achtergrond aanwezig. Als je 's ochtends wakker wordt, neem je meteen een pijnstiller om de pijn te onderdrukken.

Herken jij je hierin? Als je 3 maanden lang meer dan 2 dagen per week medicijnen tegen de hoofdpijn inneemt, kan het zijn dat je last hebt van medicatieafhankelijke hoofdpijn.

Wat zijn de oorzaken?

Medicijnen tegen hoofdpijn kunnen juist averechts gaan werken als je ze te vaak gebruikt. Je neemt een pil als je verwacht dat je pijn gaat krijgen. Of je slikt steeds sneller een nieuwe tablet omdat de pijn steeds sneller terugkomt. Vaak doe je dit niet eens bewust. Maar het kan een gewenning zijn geworden. Als je minstens 3 maanden lang 2 dagen per week pijnstillers slikt, kan dat medicatieafhankelijke hoofdpijn veroorzaken. De dosis maakt niets uit. Minstens 2 maal per week telt al! Het gaat namelijk om de regelmaat waarmee je slikt.

Medicatieafhankelijke hoofdpijn, wat doe ik eraan?

Het allerbelangrijkste is dat je je medicijngebruik staakt. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt last krijgen van ontwenningsverschijnselen of het gevoel hebben dat je niet zonder pijnstillers kunt. Er zijn speciale hoofdpijncentra waar je om hulp kunt vragen. Ook je huisarts kan je hierin bijstaan.

Hoofdpijndagboek

Met een hoofdpijndagboek krijg je inzicht in jouw medicijngebruik: met welke regelmaat neem jij medicatie tegen hoofdpijn? Is dat vaak op vaste dagen? Of bepaalde momenten van de dag? Neem je een pijnstiller als de pijn op komt zetten of probeer je de pijn juist met medicijnen voor te zijn? Een hoofdpijndagboek helpt je te bepalen of je last hebt van medicatieafhankelijke hoofdpijn.