PijnwijzerOnline

Contact | Sitemap | » Bayer Global

Je ben verkouden

Je ben verkouden

Als je verkouden bent beginnen de klachten geleidelijk. Een verkoudheid begint vaak met keelpijn en een lopende of verstopte neus. Verder kun je last hebben van niezen, lichte verhoging, hoest, hoofdpijn, oorpijn, tranende ogen, pijnlijke lymfeklieren in de hals en verlies van smaak en reuk.

Bij mensen met astma of chronische benauwdheid en bij zuigelingen kan extra benauwdheid optreden. Bij verkoudheid kunnen soms de kaak- en voorhoofdsholten ontsteken, waardoor je kiespijn en/of hoofdpijn krijgt.

Wat zijn de oorzaken?

Er zijn heel veel virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken. Je raakt besmet door zo'n virus als je iemand een hand geeft die net de neus heeft gesnoten, of via de lucht (bijvoorbeeld door niezen of hoesten). Je bent extra vatbaar als je weerstand niet optimaal is, bijvoorbeeld als je moe bent of een tijdje wat minder gezond hebt gegeten.

Verkouden, wat doe je eraan?

Normaal gesproken gaat verkoudheid vanzelf over. Bij een flinke verkoudheid geldt het oeroude principe van lekker uitrusten en uitzieken. Gelukkig zijn er ook huismiddeltjes en medicijnen die de symptomen kunnen verlichten.

Zo minimaliseer je de kans op klachten:

  • Probeer besmetting te voorkomen, zeker als er verkouden mensen in je omgeving zijn.
    Zorg voor goede ventilatie, was regelmatig je handen, hoest en nies in een papieren zakdoek (die je na gebruik weggooit) en maak veelgebruikte voorwerpen goed schoon (deurknoppen, speelgoed).
  • Versterk je weerstand door rust, gezond eten en voldoende ontspanning. Misschien kun je daarmee niet een besmetting voorkomen, maar wel de verkoudheidsverschijnselen verminderen.

Zo verlicht je de pijn en klachten:

  • Als je pijn of koorts hebt, kun je gerust een pijnstiller als Finimal of Finimal Zest nemen.
  • Sommige mensen vinden het prettig om te stomen, bijvoorbeeld met Kamille of Menthol.
  • Je kunt een neusspray of neusdruppels gebruiken. Gebruik deze echter niet langer dan 5 dagen achter elkaar, anders kan het neusslijmvlies beschadigen.
  • Moet je veel hoesten? Gebruik een middel dat bij de soort hoest past, bijvoorbeeld met een verzachtende, slijmoplossende of hoestprikkeldempende werking.

Naar de huisarts:

  • Ga naar de huisarts als de klachten lang aanhouden, als je langer dan 5 dagen koorts hebt, als je last krijgt van hevige hoofdpijn of als je erg benauwd bent.
  • Bij jonge kinderen is het raadzaam naar de huisarts te gaan als de koorts plotseling flink toeneemt of als je je zorgen maakt.
 

Liever niet snuiten

Vaak en krachtig snuiten prikkelt het slijmvlies in de neus. Het verhoogt de druk in de neus, waardoor er besmet slijm in de voorhoofdsholten en oren terecht kan komen. Daarom is het beter de neus per neusgat te snuiten (dat geeft minder druk) of gewoon ‘op te halen'.