PijnwijzerOnline

Contact | Sitemap | » Bayer Global

Je heb koorts

Je heb koorts

Koorts is een zinvolle reactie van het lichaam. Het is een signaal dat het lichaam vecht tegen een virale of bacteriële infectie. Bovendien helpt de verhoging van de lichaamstemperatuur mee om de virussen en bacteriën te bestrijden. Ze overleven namelijk niet door de hoge temperatuur.

Bacteriën en virussen houden dus niet van een koortsig lichaam. Maar zelf voel je je ook niet zo lekker als je koorts hebt! Als de temperatuur oploopt, voel je je heel rillerig. Je hebt het heel koud en ziet bleek. Als de koorts weer wat zakt, krijg je het juist heel warm en ga je zweten.

Wat zijn de oorzaken?

De meest voorkomende oorzaken van koorts zijn besmettingen met bacteriën of virussen.

Bij de meeste mensen schommelt de lichaamstemperatuur tussen de 36,5 en 37,5ºC. 's Avonds is de temperatuur meestal iets hoger dan 's ochtends. Het is heel knap dat ons lichaam de temperatuur zo constant kan houden.

Of het nu hartje winter is of midden in de zomer: onze temperatuur blijft min of meer constant. Dit wordt geregeld door het warmteregulatiecentrum in de hersenen. Het is een soort van thermostaat die de aan- en afvoer van warmte regelt. Wanneer virussen of bacteriën het lichaam binnendringen, reageert het warmteregulatiecentrum door de thermostaat iets hoger te zetten om de indringers te bestrijden.

Koorts, wat doe je eraan?

Zo kom je een periode met koorts het beste door:

  • Inspanning kan de koorts verergeren. Houd daarom voldoende rust en luister naar je lichaam.
  • Bij koorts verlies je veel vocht door transpiratie. Veel drinken helpt de vochtbalans in je lichaam op peil te houden.
  • Je kunt eten waar je zin in hebt. Misschien heb je wat minder eetlust dan normaal. Een paar dagen wat minder eten is niet erg. Let op je zoutinname als je echt veel transpireert. Een kop soep of bouillon kan heerlijk zijn. Hou je gewicht wel in de gaten: als je erg veel afvalt, moet je even naar de huisarts.

Zo verlicht je de pijn en klachten:

  • Een middel als Finimal werkt naast pijnstillend ook koortsverlagend. Het helpt bij het herstel van de gewone lichaamstemperatuur. Hierdoor worden ook symptomen als hevig transpireren (terwijl je rilt van de kou) verminderd.
  • Voor kindjes is er Sinaspril . Een speciale pijnstiller voor kinderen vanaf 3 maanden.

Naar de huisarts:

  • Als de koorts langer dan 4 dagen blijft aanhouden of na een daling terugkomt
  • Als de temperatuur zorgwekkend hoog is, boven de 40ºC
  • Als je suf, slap en benauwd bent
  • Als je ook moet braken en diarree hebt
  • Als je je zorgen maakt
 

Temperatuur meten

Meest betrouwbaar is de rectale meting, waarbij een thermometer in de anus wordt gebracht. Dit is niet altijd prettig en duurt vrij lang. Helaas is een meting onder de oksel of onder de tong is een stuk minder betrouwbaar.

Een goed alternatief zijn de oorthermometers. Deze werken snel en zijn erg nauwkeurig. Zorg wel dat je de thermometer precies op het trommelvlies richt en meet de temperatuur niet in het oor waar je net op gelegen hebt, omdat dat warmer is.