PijnwijzerOnline

Contact | Sitemap | » Bayer Global

Je hebt griep of bent verkouden

Je hebt griep of bent verkouden

Je hebt koorts , hebt keelpijn, hoofdpijn of bent snotterig. Waarschijnlijk ben je dan flink verkouden of heb je de griep. Bij een verkoudheid is er een virale ontsteking van de bovenste luchtwegen (de keel, de neus en soms de oren). Bij een griep ben je besmet met het influenzavirus.

De symptomen van griep zijn veel heftiger. Je wordt binnen enkele uren flink ziek, terwijl bij verkoudheid een gevoel van algehele malaise overheerst en de verkoudheid eerder geleidelijk begint. De verschijnselen lijken erg op elkaar, waardoor griep en verkoudheid vaak door elkaar worden gebruikt.

Bescherm jezelf

Griep en verkoudheid zijn erg besmettelijk. Het virus wordt doorgegeven via kleine druppeltjes in snot, speeksel en slijm die door praten, hoesten en niezen vrijkomen. Daarnaast wordt een virus doorgegeven via de huid, bijvoorbeeld als je iemand een hand geeft die net zijn neus heeft gesnoten.

Maar als je een goede weerstand hebt, kun je een virus bestrijden zonder ziek te worden. Ook zijn de ziekteverschijnselen vaak minder als je een goede weerstand hebt. Belangrijk voor een goede weerstand zijn gezond eten, voldoende slaap, ontspanning en lichaamsbeweging. Goed voor jezelf zorgen kan helpen om minder vaak grieperig en verkouden te zijn!

Lees meer over griep en verkoudheid

Je bent verkouden
Je hebt griep
Je hebt keelpijn
Je hebt koorts

 

Wist je dat ... ?

Griep en verkoudheid komen vooral voor in de koude, vochtige jaargetijden, dus in de winter en het vroege voorjaar.

Mensen zitten in de winter veel meer binnen, dicht bij elkaar, waardoor het virus zich gemakkelijker kan verspreiden. Bovendien is dan de lucht in huis droger, wat gunstig is voor de overleving van het virus.