PijnwijzerOnline

Contact | Sitemap | » Bayer Global

Gewrichtspijn

Gewrichtspijn

Heb je letterlijk moeite met opstaan, voelen je gewrichten stram aan, kun je je moeilijk bewegen en doet elke beweging pijn? Dit noemt men gewrichtspijn.

Gewrichtspijnen zijn er in verschillende soorten:

Artrose is gewrichtspijn door slijtage.

Bij artrose gaat de kwaliteit van gewrichtskraakbeen achteruit. Bij artrose ‘slijt' het

kraakbeen

. Je hoeft hier niet per se iets van te merken. Maar soms geeft dit wel pijnklachten. Als de pijn vaker terugkomt en langer aanhoudt, kan dit zeer vervelend zijn.

Artritis of reumatische pijn is gewrichtspijn door ontstekingen.

Hierbij is er sprake van een ontsteking van de gewrichten. De belangrijkste klachten zijn rode zwellingen van de huid en pijn, bijvoorbeeld in de handen, voeten, knieën, polsen, schouders en enkels. Vaak komt de pijn aan beide zijden voor. Ook stijfheid van de gewrichten, vooral in de ochtend, komt veel voor.

Wat zijn de oorzaken?

Artrose kan op een natuurlijke wijze ontstaan, gewoon door het ouder worden of door slijtage. Daarnaast kan overbelasting een rol spelen, bijvoorbeeld door sport, blessures of door het werk. Ook ernstig overgewicht kan leiden tot gewrichtsklachten.

Bij Artritis of reumatische pijn is er sprake van een auto-immuunziekte. Hierbij reageert het immuunsysteem te heftig, waardoor er teveel ontstekingsstimulerende stoffen worden gevormd. In het geval van artritis kunnen hierdoor ontstekingen in de gewrichten ontstaan.  Meer informatie over reumatische pijn vind je bij het Reumafonds of bij je huisarts.

Gewrichtspijn, wat doe je eraan?

Zo minimaliseer je de kans op gewrichtspijn:

Aan gewrichtspijn kun je niet altijd zelf iets doen. De oorzaak is niet eenvoudig weg te nemen. Je kunt wel iets doen om de kans op gewrichtspijn te beperken:

  • Let op je werkhouding en voorkom zoveel mogelijk zwaar en belastend werk.
  • Heb je last van overgewicht? Afvallen kan je klachten verminderen, omdat dan de druk op de gewrichten afneemt.
  • Rust roest. Blijf gelijkmatig en gedoseerd bewegen, ook als het pijn doet, maar vermijd overbelasting. Een fysiotherapeut zou je hierin kunnen begeleiden. Met gerichte oefeningen of massage kan de pijn worden verlicht.

Zo verlicht je de pijn:

  • Ter verlichting van de pijn kun je een pijnstiller nemen. Het helpt je om het bewegen mogelijk of makkelijker te maken. Nieuwe Aleve Select 275 werkt tot wel 12 uur lang tegen gewrichtspijn. Daarnaast is er ook nog steeds de hoger gedoseerde Aleve Intense 550, voor stevige gewrichtspijn. Eén tablet werkt tot wel 12 uur lang.
  • Soms kan warmte weldadig werken, bijvoorbeeld een warm bad of douche. Ook kun je een infraroodlamp gebruiken.

Naar de huisarts:

Ga naar je huisarts als je klachten aanhouden of ernstiger worden. Ga ook naar de huisarts als je je zorgen maakt, of als je vragen hebt.

 

Gewrichten

Gewrichten zijn de verbindingen tussen twee botten. Ze zorgen ervoor dat je lichaam soepel kan bewegen: bijvoorbeeld dat je je armen en benen kunt buigen en strekken. In elk gewricht worden de botuiteinden beschermd door kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt voor een glad oppervlak, zodat het bewegen van de gewrichten soepel verloopt.