PijnwijzerOnline

Contact | Sitemap | » Bayer Global

Wat is pijn

Wat is pijn

Pijn is vervelend, maar wel handig! Het waarschuwt je namelijk dat er iets mis is in je lichaam. En dat signaal werkt. Want wat doe jij? Je reageert en zorgt dat de pijn niet erger wordt. Bij pijn van een verstuikte enkel ontlast je je enkel automatisch. En bij acute kiespijn bel je de tandarts voor een spoedafspraak. Van die pijn wil je immers wel af!

De oorzaak

Pijn kan verschillende oorzaken hebben. Als je de oorzaak weet, kun je gemakkelijker bepalen wat je kunt doen om de pijn weg te nemen

 • Pijn door beschadiging van de huid
 • Pijn door een ontsteking
 • Pijn met een andere oorzaak

Pijn door beschadiging van de huid

Als je pijn hebt doordat je huid beschadigd is, weet je meestal wel wat de oorzaak is. Je hebt je gesneden, bent gevallen of je hebt je gestoten. Het ‘prettige' aan dit soort pijn is dat de wond zichtbaar is. Je ziet dus precies waar je moet ‘behandelen'.

Pijn door een ontsteking

Een ontsteking kun je herkennen aan een pijnlijke plek die warm en rood wordt en opzwelt. Er zijn drie soorten ontstekingen:

 • Een bacteriële ontsteking.

  Deze ontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie. Denk bijvoorbeeld aan een wortelkanaal- of kaakholteontsteking. Met een antibioticum is de ontsteking goed te genezen. De pijn en symptomen van een ontsteking kun je verlichten met een vrij verkrijgbare pijnstiller uit de NSAID groep.
 • Een virale ontsteking.

  Deze ontsteking ontstaat door een virus. Je afweersysteem doodt het virus uiteindelijk zelf. De pijn en symptomen van een ontsteking kun je verlichten met een vrij verkrijgbare pijnstiller uit de NSAID groep.
 • Een steriele ontsteking.

  Dit is een ontsteking zonder infectie met bacteriën of virussen. Hiervan kun je last krijgen door (mechanische) overbelasting. Een voorbeeld is RSI door overmatig computergebruik of een tennisarm door het tennissen. De pijn en symptomen van een ontsteking kun je verlichten met een vrij verkrijgbare pijnstiller uit de NSAID groep.

Pijn met een andere oorzaak

Deze pijn wordt niet veroorzaakt door beschadiging of ontsteking, maar heeft een andere oorzaak. Bijvoorbeeld door emotionele spanning of stress (hoofdpijn) of een veranderende hormoonspiegel (menstruatiepijn)

 

Wist je dat ...

...wij in Nederland meestal ‘auw!' zeggen bij een plotselinge pijn?
...ze in Engeland ‘ouch!' zeggen?
...de Fransen het met ‘ai!' kort en krachtig houden?
...de Duitsers ‘Auwa!' zeggen?