PijnwijzerOnline

Contact | Sitemap | » Bayer Global

Pijn

Pijn

Auw! Je stoot je been tegen de rand van het bed. Of je hebt een zeurende hoofdpijn door spanning, of bij een verkeerde beweging schiet het in je rug. Pijn is er in vele soorten en maten. Waarschijnlijk heb je er regelmatig mee te maken.

Acute pijn

Met een beetje geluk is pijn snel over. Dat is vooral het geval bij acute pijn, zoals hoofdpijn of pijn door een snee in je vinger. Acute pijn is snel opkomende pijn, die ‘plots' ontstaat en relatief snel weer over is. Acute pijn duurt dus kort maar kan ook regelmatig voorkomen of terug komen.

Als het langer duurt ...

Helaas kan pijn ook langdurig worden. Als pijn langer dan 3 tot 6 maanden aanhoudt, spreken we van chronische pijn. Chronische pijn heeft vaak een onduidelijke oorzaak of de oorzaak is complexer. En dat maakt het moeilijker de pijn weg te nemen.

Veel mensen hebben chronische pijn. Uit een NIPO-enquete uit 2000 blijkt dat maar liefst 14% van de 18- tot 39-jarigen langer dan 10 jaar last heeft van chronische pijn. Bij 60-plussers ligt dit percentage hoger. Meer dan een kwart van de ouderen heeft last van chronische pijn. De belangrijkste oorzaken van chronische pijn zijn gewrichtsklachten en lage rugpijn.

Pijn hoort bij het leven.

Veel mensen denken bij het woord ‘pijn' vooral aan lichamelijke pijn. Maar je kunt ook pijn ervaren als je verdriet hebt. Naast de pijn die je bij een heftige of emotionele gebeurtenis in je hart kunt voelen, kan pijn door verdriet zich ook lichamelijk uiten. Misschien had je vroeger bijvoorbeeld buikpijn bij liefdesverdriet. Of krijg je hoofdpijn als je teveel aan je hoofd hebt.

 

Wist je dat?

Pijn komt op meer manieren in ons leven terug. Zo zijn er verschillende spreekwoorden waar ‘pijn' in voorkomt:

  • “ We kunnen hem missen als kiespijn”
  • “ Dat is de pijn niet waard “
  • “ Wie mooi wil zijn moet pijn lijden “