PijnwijzerOnline

Contact | Sitemap | » Bayer Global

Pijn, wat doe je eraan?

Pijn, wat doe je eraan?

Een kies trekken of een operatie zonder verdoving... Wij moeten er niet aan denken. In de middeleeuwen was dit echter heel normaal, het kon gewoon niet anders. Onder het motto ‘Om de pijn te verlichten, heb je meer pijn. En met een beetje geluk, wordt het beter.' hebben heel wat dokters en kwakzalvers geprobeerd mensen beter te maken.

Pijn verlichten

Gelukkig hoef je tegenwoordig nog maar zelden onnodig pijn te lijden. Pijn kan op veel verschillende manieren verlicht worden.

Om te weten wat het beste past, is het belangrijk eerst in kaart te brengen waar je pijn hebt, sinds wanneer je last hebt en op welke momenten je last hebt en hoe heftig de pijn is. Soms kun je met wat extra aandacht voor jezelf de pijn al verlichten.

Hoofdpijn? Neem wat extra rust en ga vroeg naar bed.
Spierpijn na het sporten?
Ontspan even in een lekker warm bad.  
Rugpijn?
Vooral lekker in beweging blijven.

Natuurlijk kun je de pijn ook verlichten door een pijnstiller te nemen. Hierdoor neem je de oorzaak niet weg, maar het helpt je wel om door te gaan met je dagelijkse activiteiten.

Advies

Je kunt een pijnstiller nemen om de pijn te verlichten. Eenvoudige pijntjes zullen vaak binnen een week over zijn. Gebruik een pijnstiller niet langer dan in de bijsluiter beschreven en neem contact op met je huisarts als de pijn langer dan 10 dagen aanhoudt. Neem ook contact op met je huisarts als je ongerust bent, als je flinke pijn hebt of als de pijn snel heviger wordt. Samen kun je op zoek gaan de oorzaak en de huisarts zal je helpen de juiste pijnstiller of oplossing te vinden.