PijnwijzerOnline

Contact | Sitemap | » Bayer Global

Hoe voelt pijn?

Hoe voelt pijn?

Er zijn verschillende soorten pijn. Een plotselinge opkomende pijn voelt bijvoorbeeld vaak stekend en een lichtere aanhoudende pijn vind je waarschijnlijk meer zeurend voelen.

Stekende pijn

Van stekende pijn kun je plots en flink last hebben. Vaak ontstaat stekende pijn doordat weefsel beschadigd is. Stekende pijn kan uitwendig voorkomen zoals bij een (snij)wond, of inwendig zoals bij een gescheurde spier.

Brandende pijn

De naam zegt het al: een brandwond geeft brandende pijn. Brandende pijn kan bijvoorbeeld ontstaan als je je handen brandt aan de oven. Maar ook een flinke schaafwond kan branderig aanvoelen. Na de eerste schrik blijft de brandende pijn over. Deze pijn is minder intens dan een stekende pijn, maar je hebt er vaak wel langer last van.

Kloppende, bonkende pijn

Vaak is het een ontsteking waardoor je last hebt van kloppende pijn. Denk maar aan een ontstoken kies of een voorhoofdsholteontsteking. Maar een ontsteking is niet altijd de veroorzaker van kloppende pijn. Heftige hoofdpijn kan ook kloppend voelen.

Doffe pijn

Het vervelende aan doffe pijn is, dat je niet gemakkelijk aan kunt geven waar de pijn precies vandaan komt. Vaak doet een groot gebied zeer, bijvoorbeeld je buik. Van doffe pijn heb je vaak langer last. De pijn is wel minder intens.

Zeurende pijn

Een zeurende pijn is langer, maar meer op de achtergrond aanwezig. Een herkenbaar voorbeeld van zeurende pijn is spanningshoofdpijn. De pijn voelt dan als een strakke band om het hoofd.

Spastische pijn (kramp)

Spastische pijn ontstaat door kramp. Darmkrampen, menstruatiekrampen en kramp in je kuit zijn hiervan voorbeelden. Van kramp kun je heel plots last krijgen en de pijn trekt gelukkig ook relatief snel weer weg.